poniedziałek, 23 maja 2016

Dorsz pod pomarańczową kołderką z buraczkami i puree z kalafiora

 Zapraszam na dorsza cytrynowego, biało – pomarańczowego. Marchewka dodaje smaku i słodkości, dzięki temu zyskuje na jakości. Dorsz ciekawie z puree kalafiorowym smakowo się komponuje i z chrupiącymi buraczkami, skropionymi sokiem cytrynowym jeszcze lepiej smakuje. 

Składniki:
marynata:
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z pomarańczy,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 łyżeczki jasnego miodu,
  • 1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego,
  • 400 g surowego dorsza,
  • młode buraczki,
  • 2 marchewki,
  • ½ cytryny,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • ¼ ugotowanego kalafiora,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Marynata: miód łączymy z sokiem z pomarańczy i cytryny. 
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy pieprzem.
Dorsza płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem i dzielimy na 3 porcje.
 Przekładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. 
 Marchewki obieramy i kroimy po długości na bardzo cienkie plasterki.
Dorsza układamy na wysmarowanej olejem foli aluminiowej, na wierzch układamy marchewkę, dodajemy plasterek cytryny i zieloną pietruszkę. Doprawiamy pieprzem do smaku i zawijamy w folię.

Grillujemy ok. 15 min na dolnym rożnie.

Buraczki obieramy, przekrawamy, smarujemy olejem i grillujemy. Pod koniec skrapiamy sokiem z cytryny.

Z ugotowanego kalafiora robimy puree, dodajemy jogurt, miksujemy blenderem.  Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Dorsza pod marchewką podajemy z puree i buraczkami.Smacznego :)

Rada: dorsza należy osuszyć papierowym ręcznikiem, żeby mógł wchłonąć jak najwięcej marynaty.

http://www.alma24.pl/

GRILL PIKNIK Menu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)