piątek, 8 kwietnia 2016

Zapiekane jajka z kabanosami

Jajecznica ? Nie
Jajka gotowane ? Nie
Jajka w koszulce ? Nie
Jajka zapiekane ? Tak :) 
Jaja ze śmietaną się połączyły, zielonym się ozdobiły, dobrze doprawiły i kabanosy do siebie zaprosiły.
 Potem w piekarniku szybko się ogrzewały, bo tylko 10 min czasu na to miały.
Na śniadanie, kolację zapraszają i smacznie się polecają :)


Składniki na 3 foremki na tartaletki o średnicy ok. 12 cm:
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki śmietany 12%,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 50 g bardzo cienkich kabanosów,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • garść listków świeżej bazylii,

ponadto:
  • kiełki rzodkiewki.



Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 175°C.
Kabanosy kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
Do jajek dodajemy śmietanę, mąkę i delikatnie miksujemy lub ubijamy. Dodajemy szczypiorek, pokrojone na mniejsze kawałki listki bazylii, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Tak przygotowaną masę przelewamy do trzech sylikonowych foremek na tartelki.
 Dodajemy kabanosy i wkładamy do piekarnika na ok. 10 min.

Podajemy np. z kiełkami rzodkiewki, które dodają charakterystycznego, ostrzejszego smaku. 



Rada: jeśli nie macie foremek na tartaletki można piec w foremkach do babeczek, ale czas pieczenia będzie inny. Należy wykonać test patyczkiem, czy są upieczone.


Smacznego :)

4 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)