czwartek, 28 kwietnia 2016

Wątróbka z indyka na czerwono smażona na oleju rzepakowym

Wątróbkę z cebulą na  oleju rzepakowym podsmażamy, następnie pieprz i sos sojowy do niej dolewamy. Całość mieszamy i tak długo podgrzewamy, aż wątróbka dobrze będzie wysmażona, ale soczysta, delikatna, w punkt – Wasza ulubiona. Solą jej nie doprawiamy tylko sosem sojowym podlewamy. Kiedy kiełki z buraka do niej dodamy to ciekawy smak uzyskamy. 

Taką wątróbkę na przystawkę się podaje lub jako dodatek do głównego dania się nadaje. 
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego używam go do smażenia, a nawet te najprostsze dania zyskują na jakości”.


Składniki:
  • 6 wątróbek indyczych,
  • 3 średnie cebule czerwone,
  • 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • kiełki buraka,
  • mleko.

Przygotowanie:
 Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z wystających żyłek. 
Moczymy w mleku ok. 10 min, wyciągamy i odsączamy  w ręcznik papierowy.
 Cebulę pokrojoną w plastry  podsmażamy 2-3 min  na 3 łyżkach oleju, dodajemy wątróbkę i smażymy, od czasu do czasu odwracamy.

Dodajemy sos sojowy, pieprz i na wolnym ogniu.
 Smażymy kilka min do momentu, aż wątróbka będzie taka jak lubimy.

Wątróbkę podajemy z kiełkami z buraka.

Rada: jeśli wątróbka jest bardzo duża można przekroić ją na połowę.

Smacznego :)
Pokochaj Olej Rzepakowy

4 komentarze:

  1. Niestety nie umiem tak sprawnie rymów tworzyć, ale wątróbka dla mnie bomba. Nie wiem tylko jaki jest sens moczyc ją w mleku ?

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia, tak zawsze robiła moja babcia, mówiła, ze wątróbka staje się delikatniejsza i smaczniejsza, ,mleko może złagodzić jej goryczkę jeśli w sobie ma. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. pyszne, i jak ładnie podane !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, myślę, że to zasługa kiełków :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)