piątek, 29 kwietnia 2016

Szparagi zielone z pieczonym łososiem

 Czas na szparagi zbliżył się małymi krokami, więc podzielę się z Wami nowymi na nie przepisami. 
Tym razem przystawkę bardzo szybką przygotowałam, gdzie do zielonych szparagów łososia dodałam. 
Ryba pierwsze została lekko podsmażona, a następnie z musztardą, kaparami i tymiankiem w piekarniku upieczona.  

Nie macie czasu, a głód Was dogania, to po 15 min,  tą zdrową przystawką przegonicie tego „drania” :p 

Składniki na 3 porcje:
  • 500 g szparagów zielonych,
  • ok. 450 g surowego filetu z łososia norweskiego,
  • 4 łyżeczki musztardy ostrej,
  • 3 łyżeczki ziaren kapary,
  • świeży tymianek,
  • pieprz cytrynowy,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ¼ łyżeczki cukru,
  • pomidory suszone w oleju.

Przygotowanie:
Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki i pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min.
Należy pamiętać, że szparag mięknie od głowy, dlatego do gotowania najlepszy będzie wysoki garnek. Wstawiamy do niego luźno związane szparagi. Ich główki powinny wystawać ponad poziom wody, by miękły gotując się na parze. Wodę lekko solimy i słodzimy, doprowadzamy do wrzenia. Czas gotowania zależy od grubości naszych szparagów ok. 5-8 minut. Odcedzamy z wody.

Łososia myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na 3 porcje. Doprawiamy dużą ilością pieprzu cytrynowego.
Musztardę mieszamy z posiekanymi drobno kaparami, 1 łyżeczką posiekanych igiełek tymianku.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy łososia ok. 2 min od str. skóry. Następnie patelnię zdejmujemy z ognia i obracamy go z każdej str. na kilka sekund.
Łososia (skóra w dół) układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ryby nakładamy przygotowaną musztardę i pieczemy ok. 8 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

Szparagi podajemy z łososiem i pomidorami suszonymi, dla smaku i kontrastu kolorów.

Rada: szparagi najlepiej przygotować wcześniej, ale nie gotować, następnie podsmażyć łososia i w tym samym czasie piec rybę i gotować szparagi.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. świetny pomysł na podanie szparagów ;)
    Zapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)