piątek, 15 kwietnia 2016

Grillowany kurczak nadziany serem kozim z sałatką z dodatkiem oleju rzepakowego

Wiosna to pora radosna, czas na grillowanie i zdrowych potraw zjadanie. 
Filet z kurczaka serem kozim został nadziany i w papierowych woreczkach grillowany.
 Do mięsa lekka sałatka została przygotowana, olejem rzepakowym na końcu polana. 
Całość smaczne, zdrowe i kolorowe.
 „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego dania na nim przygotowuję, oraz dodaję go do sałatek”

Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
  • 2 łyżeczki kapary,
  • 2 łyżki sera koziego do smarowania,
ponadto:
  • pomidorki koktajlowe,
  • świeża bazylia
  • mozzarella,
  • kiełki słonecznika,
  • kiełki rzodkiewki,
  • olej rzepakowy.



Przygotowanie:
Serek kozi mieszamy z pietruszką i kaparami.
Filety z kurczaka, myjemy suszymy, nacinamy po długości, wypełniamy serkiem kozim i spinamy wykałaczkami. Wierzch mięsa delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowane filety wkładamy do woreczków papierowych do smażenia mięs i ryb, każde oddzielnie.
Grillujemy w papierowych woreczkach po 10 min z każdej stronie.
Dzięki temu, że mięso zamknięte jest w woreczku, wszystkie smaki się pomieszają, a kurczak będzie soczysty.
Na wierzch dla kontrastu smakowego dodajemy kiełki rzodkiewki.


Sakiewki najlepiej smakują z sałatką z grillowanych pomidorków, mozzarellą, świeżą bazylią, kiełkami słonecznika oraz polane olejem rzepakowym.  




Pokochaj Olej Rzepakowy

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)