sobota, 9 kwietnia 2016

Sałatka – zielone gniazdo z jajkiem

W końcu kiełki mi w doniczkach wykiełkowały :P więc od razu w sałatce wylądowały :P Nie tylko ciekawie wyglądają, ale fajnego smaku dodają.  Na talerzu rukolę w „gniazdo” ułożyłam, a w sam środek jajko z wody dołożyłam. Na wierzch kapary, rzodkiewkę dodałam i czarnym sezamem dla kontrastu posypałam. 
Z ostrym dressing ją polałam i smaczną sałatkę bez użycia soli w kilka chwil przygotowałam.

Składniki na 1 porcję:
na dressing:
  • sok z ½ cytryny,
  • 1 łyżeczka pikantnego sosu na bazie chili,
  • 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego Rapso,

ponadto:
  • garść rukoli,
  • kilka kiełków słonecznika,
  • kiełki rzodkiewki,
  • 1 łyżeczka małych kaparów,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka octu,
  • kilka rzodkiewek,
  • 1/2 łyżeczki sezamu czarnego.

Przygotowanie: 
Na patelni zagotowujemy wodę (ok. 2 cm powyżej dna) z dodatkiem octu. Jajko rozbijamy do filiżanki i energicznie przelewamy do wody. Za pomocą łyżki zagarniamy białko do środka, ogień pod patelnią skręcamy, jajko powoli podgrzewamy, żółtko powinno delikatnie się ściąć. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do osuszenia na ręcznik papierowy. Jajko delikatnie okrawamy z części białka.




Dressing: olej rzepakowy mieszamy z sokiem z cytryny i pikantnym sosem na bazie chili.

Na talerzu układamy rukolę, dodajemy kiełki rzodkiewki i słonecznika. Na środek nakładamy jajko, dodajemy kapary i startą lub pokrojoną w słupki rzodkiewkę.
Sałatkę posypujemy czarnym sezamem i podajemy z ostrym dressingiem.

Rada: kiełki rzodkiewki kupione w sklepie, różnią się od tych co sami wyhodujemy i w tej sałatce użyłam kiełków, które u mnie rosną. Kiełki słonecznika też są moje :)

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)