poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Ryż z polędwiczkami z kurczaka

Polędwiczki z kurczaka w sosie sojowym zamarynowałam do którego papryczkę chili i pieprz czarny dodałam. 
Ryż z dodatkiem korzenia kurkumy ugotowałam i dzięki temu ciekawy smak uzyskałam. 
Pieczarki, cebulkę podsmażyłam, do której polędwiczki, pomidorki, kapary dołożyłam. 
Kiedy mięso było idealne, ryż dodałam, całość zamieszałam, szczypiorku dorzuciłam,
 na koniec doprawiłam i danie było już gotowe, łatwe, a w smaku wyjątkowe.  
Składniki:

  • 250 g ryżu długoziarnisty z dzikim,
  • 3 cm korzenia kurkumy,
  • olej rzepakowy,
  • 400 g polędwiczek z kurczaka,
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • ¼ papryczki chili,
  • 1 średnia cebula,
  • ½ łyżeczka cukru,
  • 100 g pieczarek,
  • ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych,
  • pęczek szczypiorku,
  • 2 łyżki kapary,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:
Marynata: w misce mieszamy sos sojowy z drobno posiekaną chili, szczyptą soli, pieprzem. Dodajemy  oczyszczone z błonki, wypłukane, osuszone papierowym ręcznikiem polędwiczki i mieszamy. Pozostawiamy na czas przygotowania pozostałych składników.

W rondelku rozgrzewamy 50 ml oleju, podsmażamy na nim obrany korzeń kurkumy, dodajemy ryż i mieszamy, aby każde ziarenko zostało obtoczone w tłuszczu. Zalewamy 500 ml gorącej wody, dodajemy sól i gotujemy do momentu, aż woda się zredukuje. Mieszamy tylko na początku i pod koniec. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywą, odstawiamy na ok. 15 min.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry, cebulę w drobną kostkę.  Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, podsmażamy na nim cebule z dodatkiem cukru, następnie dodajemy pieczarki i smażymy je. Na końcu doprawiamy szczyptą soli. Dodajemy polędwiczki, pomidorki i całość smażymy kilka min (polędwiczki bardzo szybko się smażą).
Następnie dodajemy, kapary, ryż i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Doprawiamy pieprzem, solą do smaku i dodajemy posiekany szczypiorek.



Rada: soli używamy niewielkiej ilości podczas przygotowania dania, ponieważ sos sojowy ją zastępuje. Danie doprawiamy na sam koniec, wówczas będziemy mieli pewność, że nie będzie przesolone.

 Smacznego :)
 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

4 komentarze:

  1. Świetne danie Moniko. Bardzo apetycznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje za miłe słowa ;) pozdrawiam i mam nadzieję, że kiedyś się osobiście poznamy :)

      Usuń
  2. brzmi i wygląda smakowicie !

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)