piątek, 15 kwietnia 2016

Ryż z indykiem i warzywami o nucie indyjskiej

 Lekkie z ryżu danie, które można w 15 min przygotować, poczekać jeszcze 10 min i już smakować.
 Dla tych, co kalorie liczą dnia każdego i dla tych, co lubią coś prostego i zdrowego.
 Ryż, indyk, brokuły, groszek, pieczarki, szczypiorek, tymianek, olej rzepakowy i przyprawy, to wszystkie składniki tej potrawy. 


Składniki na 4 porcje:
  • filet z indyka ok. 600 g,
  • 250 g ryżu basmati Uncle Ben's,
  • 1 mały brokuł,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 szklanka groszu mrożonego,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • ½ łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny do smaku,
  • gałązka świeżego rozmarynu,
  • 1/ 4 łyżeczki garam masala,
  • szczypiorek.



Przygotowanie:
Filet z indyka oczyszczamy, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso z dodatkiem rozmarynu. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie dodajemy ryż
 (wysypujemy z 2 porcji w woreczkach) i zalewamy 450 ml gorącej wody i mieszamy. Na wierzch układamy brokuł podzielony na mniejsze różyczki. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu. Ryż powinien wchłonąć wodę, a brokuł ugotować się na al dente pod wpływem pary. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy groszek, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 10 min.
W czasie, kiedy gotuje się ryż, podsmażamy na suchej patelni pieczarki pokrojone w plasterki, na koniec doprawiamy solą.
Ryż podajemy z pieczarkami i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego :)

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)