poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Ryż z cytrynowym łososiem i brokułami

 Ryż z dodatkiem papryki chili ugotowałam, łososia zaś na oleju z dodatkiem pieprzu i trawy cytrynowej przygotowałam. Wyszedł znakomicie, o nucie cytrynowej smakował wyśmienicie. 
Z ryżem i brokułami, świetnie komponował się smakowo i w tym towarzystwie wyglądał wyjątkowo. 
Danie proste, nawet banalne, a dzięki sposobie smażenia, łosoś wyszedł idealnie.



Składniki ok. 3-4 porcje:
  • 200 g ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's,
  • ½ czerwonej papryki chili,
  • 300 g filetu z łososia norweskiego,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego,
  • 150 ml oleju rzepakowego,
  • 1 szt. trawy cytrynowej,
  • 1 świeży brokuł,
  •  sól do smaku,
  •  pieprz czarny mielony do smaku,
  • 1 łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego.


Przygotowanie:
Ryż gotujemy wg przepisu z dodatkiem soli i pokrojonej w plasterki papryki chili. Odcedzamy i pozostawiamy pod przykryciem.

Brokuły gotujemy na parze.
Rada: jeśli nie macie naczynia do gotowania na parze, wystarczy w rondelku o szerokim dnie wlać niewielką ilość wody z szczyptą soli i dodać brokuł różyczkami do góry. Przykryć pokrywą. Woda będzie parować i w ten sposób brokuł się ugotuje.

 Umytego i osuszonego łososia (bez ości i ze skórką) kroimy w plastry o szerokości ok. 3 cm i oprószamy solą.
Trawę cytrynową rozbijamy tępą str. noża przez uderzenie.
Na niewielkiej patelni podgrzewamy olej, ok. 5 min z dodatkiem trawy cytrynowej i pieprzu ziarnistego.
Do ciepłego, nie gorącego oleju dodajemy łososia skórą do dołu i powoli podgrzewamy cały czas polewając wierzch olejem w którym się znajduje. Ryba przejdzie smakiem cytrynowym, będzie w środku delikatna i soczysta. Na sam koniec można ją na kilka sek. odwrócić z każdej str. żeby mieć pewność, że nie jest surowa (to nie jest konieczne).

Do ryżu dodajemy kilka ziarenek pieprzy zielonego marynowanego i podajemy z łososiem i brokułami.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)