czwartek, 7 kwietnia 2016

Ryż prażony po włosku z fasolą adzuki

Jest to bezmięsne danie, które każdemu posmakuje i niewiele kosztuje. 

Warzywa są w ryżu uduszone, sosem sojowym doprawione. Smak. grzybów jest wyczuwalny,

 a fasolka adzuki nadaje całości wygląd niebanalny.



Składniki:
  • 450 g mrożonych warzyw np.  cukinii, brokuła, kalafiora, marchewki oraz fasolki płaskostrąkowej,
  • 200 g białego ryżu,
  • 2 kostki bulionu z grzybami leśnymi,
  • 1 cebula,
  • 200 g fasoli adzuki,
  • 1 łyżka kminku,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • pieprz czarny świeżo zmielony do smaku,
  • pęczek szczypiorku świeżego,
  • 8 łyżek oleju rzepakowego,
  • sos sojowy ciemny do smaku ok. 2 łyżki.

Przygotowanie: 
Fasolę moczymy ok. 10 godz. (najlepiej przez noc) w proporcji: 4 porcje wody do 1 porcji fasoli.
Przed gotowaniem fasoli zmieniamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kminek i gotujemy
 ok. 40 min. Fasolę odcedzamy, płuczemy przegotowaną wodą z nadmiary kminku, wyciągamy ziele i liście laurowe. 
W garnku o szerokim dnie wlewamy 5 łyżek oleju, podgrzewamy, dodajemy ryż który prażymy. Dolewamy 400 wrzącej ml wody, dodajemy kostki grzybowe, mieszamy i dusimy na małym ogniu. W tym czasie na rozgrzanej patelni z 3 łyżkami oliwy, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę,  dodajemy mrożonki, podsmażamy ok. 3 min. Warzywa z cebulą, fasolę, dodajemy do ryżu, mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min. Pod koniec dodajemy sos sojowy i dolewamy wrzącej wody w zależności od potrzeby gotowania ryżu. Wszystkie składniki powinny być miękkie i przejść się nawzajem smakami.
Przed podaniem doprawiamy pieprzem świeżo zmielonym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)