wtorek, 26 kwietnia 2016

Kurczak duszony z olejem rzepakowym podany ze szpinakiem i ryżem

Filet z kurczaka dobrze doprawiłam i z świeżym czosnkiem niedźwiedzim udusiłam. Szpinak z suszonymi pomidorami na patelni podgrzałam i wywarem z mięsa połączonym z jogurtem zalałam. Do tego ryż brązowy ugotowałam, którego z mięsem i szpinakiem podałam. To danie bardzo szybko się przygotowuje, bo ryż sam się gotuje, kurczaka nie trzeba pilnować, a szpinak w kilka chwil w można przygotować.
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego, należy go używać do przygotowywania posiłków".


Składniki na 4 porcje:
kurczak:
  • 2 filety z kurczaka (ok. 600 g),
  • 3 ząbki czosnku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 liście świeżego czosnku niedźwiedziego,
  • 2 czerwone cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 100 ml wody,
ponadto:
  • 250 g świeżego szpinaku,
  • 100 pomidorów suszonych w oleju,
  • ok. 200 g ryżu brązowego,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego greckiego,
  • sól do smaku,
  • świeży czosnek niedźwiedzi,
  • kiełki np. buraka.

Przygotowanie:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie wg proporcji: 1 porcja ryżu/ 2 porcje wody.
Kurczak:
Kurczaka oczyszczamy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Dzielimy do po długości na 4 części (jedna porcja to 2 kawałki kurczaka). Oprószamy solą, pieprzem czarnym. W garnku o szerokim dnie podgrzewamy olej i podsmażamy na nim ząbki czosnku. Dodajemy mięso i obsmażamy je z każdej strony tylko tyle, żeby białko się ścięło.
Zalewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liście laurowe, rozmaryn, pokrojoną w plasterki cebulę, na wierzch układamy liście czosnku niedźwiedziego i całość dusimy pod przykryciem ok. 15 – 20 min.

Kiedy mięso będzie gotowe, powstały wywar przelewamy do miseczki razem z uduszoną cebulą.

Szpinak płuczemy i odciskamy z nadmiaru wody.
Pomidory suszone w oleju kroimy na cienkie paski i podgrzewamy na dużej patelni. 
Dodajemy szpinak i podgrzewamy kilka min. delikatnie mieszając.
Wywar z kurczaka mieszamy z jogurtem. Szpinak zdejmujemy z ognia i zalewamy go wywarem. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Szpinak podajemy z ryżem i kurczakiem. Na wierzch dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi i np. kiełki buraka.
Pokochaj Olej Rzepakowy


Smacznego :) 



2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)