sobota, 23 kwietnia 2016

Kiełkująca sałatka z kwiatami z rzodkiewki

Wiosna kiełkuje, świat kolorami maluje, do aktywności motywuje
 i dlatego fit sałatki  z dressingiem na oleju rzepakowym przygotowuję. 
Takie sałatki są zawsze smaczne, zdrowe i kolorowe.


Składniki na 1 porcje:
dressing:
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka musztardy ognistej,
  • 1 łyżka zalewy z kaparów,

ponadto:
  • garść rukoli,
  • ok. 7 szt. rzodkiewki,
  • kiełki rzodkiewki,
  • kiełki brokułu,
  • kilka szt. czarnych oliwek,
  • pomidorki koktajlowe,
  • 4 duże kapary z ogonkiem,
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego Kresto,
  • 1 łyżka pestek dyni.

Przygotowanie:
Dressing:
Musztardę mieszamy z zalewą z kaparów, następnie powoli dolewamy olej, ciągle mieszając do uzyskania kremowej konsystencji.

Na suchej patelni prażymy słonecznik i dynię, odstawiamy do przestygnięcia.

Rzodkiewki nacinamy w szachownicę i wkładamy na chwilę do zimnej przegotowanej wody.

Na talerz nakładamy rukolę, kiełki brokułu, kiełki rzodkiewki, dodajemy oliwki,
 pomidorki, kapary i rzodkiewki.

 Do sałatki dodajemy prażony słonecznik, dynię i polewamy dressingiem.

Smacznego J 

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)