poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Batony sezamowe

Słodka przekąska - batony sezamowe, są smaczne i zdrowe, bo konserwantów i barwników

 nie zawierają, ale za to dużo kalorii w sobie mają.

 Po wysiłku wskazane dla każdego, dla dziecka i dorosłego. Do szkoły, do pracy czy na wycieczki można spakować i smakiem ich się rozkoszować.






Składniki:
  • 100 g sezamu Kresto,
  • 80 g płatków owsianych pełnoziarnistych,
  • 2 białka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 60 g cukru białego kryształ,
  •  szczypta soli.


Przygotowanie:
Sezam prażymy na suchej patelni i pozostawiamy do przestygnięcia.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Masa sucha: mąkę mieszamy z cukrem, solą, płatkami i sezamem.

Suche składniki mieszamy z masłem za pomocą miksera.
Białka ubijamy ok. 40 sek. na najwyższych obrotach.
Białka dodajemy do przygotowanej masy i mieszamy do uzyskania zwartej masy.

Masę dzielimy na porcje, (ja przygotowałam 10) formułujemy z nich prostokąty o grubości ok. 1,5 cm, dł. 10 cm i szerokości 3,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 175°C max 15 min.

Rada: żeby uzyskać tą samą grubość batonów, wystarczy przycisnąć je delikatnie za pomocą deski do krojenia. Można wcześniej przykryć je folią spożywczą lub papier do pieczenia, żeby nie przykleiły się do deski. Wcześniej można je jeszcze posypać sezamem.

Batony pozostawiamy do przestygnięcia.


Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)