poniedziałek, 21 marca 2016

Wielkanocna tarta z przepiórczymi jajkami

Wielkanoc z jajkami przeważnie kojarzymy, bo z nich pisanki robimy, mazurki, babki pieczemy
 lub w sałatkach i z żurkiem jemy. 
Ja tarte z ich udziałem przygotowałam do której jajek przepiórczych dodałam. Nie tylko swym malutkim wyglądem zachwycają, ale od jaj kurzych zdrowsze właściwości mają.
Ich systematyczne zjadanie, ma antydepresyjne działanie, samopoczucie poprawiają i na dodatek miłość
 w nas pobudzają, bo za silnie działający afrodyzjak są uznawane i dlatego w „świecie jajek”, są doceniane. 

Składniki:
ciasto na okrągłą formę ok. 30 cm:
  • 270 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 1 duże jajko,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie 2 łyżki wody,

masa:
  • 2 jajka kurze,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 270 g sera sałatkowo kanapkowego półtłustego (1 opakowanie),
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu indyjskiego (czarny bardzo ostry),
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki,

ponadto:
  • ok. 13 jajek przepiórczych,
  • kiełki rzodkiewki.

Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.

Piekarnik nastawiamy na 200°C.

Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.
Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.

Jajka przepiórcze gotujemy max 2 min, odcedzamy, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek. Z każdego jajka odcinamy z czubka bardzo cienki plasterek, tylko tyle, żeby mogło stać.

Rada: żeby łatwo obrać jajka wystarczy pojedynczo wrzucić do słoika z niewielką ilością wody i mocno wstrząsnąć kilka razy. Skorupka bardzo drobno popęka i łatwo ją ściągnąć.

Masa:
Jajka miksujemy z dodatkiem pieprzy, papryki i lubczyku. Następnie dodajemy rozdrobniony ser, wlewamy śmietankę i ponownie miksujemy do momentu, aż masa będzie jednolita, gładka.

Masę serowo jajeczną przelewamy na przestudzone ciasto, dodajemy w dowolnej kompozycji jajka, posypujemy szczyptą pieprzu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185°C.
Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, żeby jajka z wierzchu się nie spiekły.
Pieczemy max 20 min do suchego patyczka.
Pod koniec można ściągnąć papier, żeby masa się przyrumieniła.
Tarte podajemy z kiełkami rzodkiewki (moje kiełki są wyhodowane w domu- polecam).


Smacznego :)

Zalety:

Posiadają pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, poza tym w porównaniu do kurzych więcej aminokwasów i mikroelementów, np. żelaza, miedzi, cynku oraz witamin z grupy B. Zawiera także fosfor, którego nie znajdziemy w jajku kury. Zawierają mniej tłuszczu, można je zjadać bez obaw o cholesterol i kalorie. Nieocenionym plusem jest fakt, że jajka przepiórki nie uczulają.
Jajka przepiórcze mają stosunkowo duże żółtko i bogate walory smakowe. Nawet jajecznica przyrządzona z przepiórczych jaj nabiera wyrafinowanego smaku.

 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

6 komentarzy:

  1. Lubię jajka, a ta tarta wygląda super smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wyrazista, ostra dzięki przyprawom :) Dziękuję i zapraszam częściej do mnie :)

      Usuń
  2. Zawsze na Wielkanoc robię coś z przepiórczymi jajkami, bo tak ładnie wyglądają : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie małe cudeńka :) w całości jako dodatek do sałatki są idealne.

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)