sobota, 19 marca 2016

Tarta kakaowa z białą czekoladą i jajeczkami

Tarte z masą z białej czekolady w wersji wielkanocnej przygotowałam, bo słodkie jajeczka do niej dodałam. 
Po przestygnięciu kroi się znakomicie i smakuje wyśmienicie.
 Jest słodka, kremowa, delikatna i mocno czekoladowa.
Jeśli wzorki z gorzkiej czekolady wg własnej inwencji przygotujecie, to z pewnością jej smakiem i wyglądem rodzinę na święta oczarujecie.



Przygotowanie:

Składniki:
ciasto na formę ok. 30 cm:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 1 duże jajo,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka cukru,
  • opcjonalnie 2 łyżki wody,
  • szczypta soli,
masa:
  • 400 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 200 g białej czekolady,
  • 10 g żelatyny (3 płaskie łyżki),
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
ponadto:
  • czekoladowe jajeczka,
  • 30 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.
Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Masa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody.

Śmietankę podgrzewamy w rondelku, dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, żelatynę i mieszamy. 
Następnie dodajemy czekoladę, całość podgrzewamy, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia wszystkich składników, nie zagotowujemy. Całość pozostawiamy do przestygnięcia, od czasu do czasu mieszamy. 

Kiedy masa będzie delikatnie zastygać, ale jej konsystencja będzie jeszcze płynna, należy przelać ją na przestudzone ciasto. 
Czekamy aż masa mocniej stężeje i po obwodzie tarty dodajemy czekoladowe jajeczka (jajeczka powinny stać w pionie).

Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przelewamy ją do foliowego rękawa i na przestygniętej masie wykonujemy dowolne wzorki.

Tarte przechowujemy w suchym i chłodnym pomieszczeniu.

Czas oczekiwania ok. 2-3 godz.

Rada: ciasto jest bardzo cienkie i najlepiej wałkować ją przez folię spożywczą. Żeby ciasto się nie przyklejało wystarczy podsypać je mąką.



Smacznego :)
 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY  http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy 

8 komentarzy:

  1. Ale cudnie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuszący deser :) Wygląda pięknie i smakowicie. Na pewno na jednym kawałku by się nie skończyło :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)