środa, 30 marca 2016

Sałatka z szynką, mozzarellą i pomidorkami suszonymi

 Kto je sałatki ten jest piękny i gładki, tak się powiada i dobrze się składa, bo mam dla Was propozycję wyjątkową, sałatkę kolorową. Pomidorki do niej wcześniej przygotowujemy i w oleju przechowujemy.
 Łączymy szynkę szwarcwaldzką, ser mozzarella, mix sałat, oliwki zielone, całość ziołami i przyprawami
 do smaku jest doprawione, na koniec pomidorki dokładamy i olejem z nich polewamy.

Składniki:
SUSZONE POMIDORKI W OLEJU:
  • 200 g pomidorów koktajlowych,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony,
  • suszona bazylia,
  • sól himalajska,
  • suszona papryczka chili świeżo mielona,
  • olej rzepakowy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ 2 PORCJE.:
  • 4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej,
  • 1 duża kula mozzarelli light,
  • 2 garście sałat różnego rodzaju,
  • kilka całych zielonych oliwek,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • świeży tymianek.

Przygotowanie:
Suszone pomidorki w oleju:
Pomidory myjemy,  kroimy na połowę i  układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pieprzem, bazylią, chili i odrobiną soli, która przyśpieszy suszenie (pomidorki szybciej puszczą sok).
Pomidorki suszymy w piekarniku, w temp. 120° C ok. 30 min. Mają być wciąż elastyczne, ale nie mokre, dlatego nie rozgrzewajmy zbyt mocno piekarnika. Trzeba od czasu do czasu otworzyć piekarnik i dać ujście parze lub suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Pomidorki studzimy, przekładamy do słoiczka, dodajemy ziarna pieprzy, obrane, lekko zmiażdżone ząbki czosnku i zalewamy olejem rzepakowym. Zakręcamy słoik odstawiamy na kilka godzin. Przechowujemy w lodówce.
Sałatka:
Na talerzu układamy  umyte i osuszone liście sałat, dodajemy zwiniętą w „trąbkę” szynkę, oliwki, mozzarellę pokrojoną w plasterki, pomidorki suszone i świeży tymianek. Całość polewamy olejem rzepakowym z pomidorków i doprawiamy pieprzem.

Rada: czas suszenia pomidorków zależy od ich wielkości, dlatego należy czas dobrać indywidualnie, mają być podsuszone i elastyczne.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie sałatki. Ostatnio często po nie sięgam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, jak wspomnienie lata gdzieś na południu Europy.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)