środa, 23 marca 2016

Mazurek czekoladowo chałwowy z orzechami nerkowca i batonem

Często na stołach wielkanocnych MAZURKI do nas się uśmiechają i mnóstwo bakalii w sobie mają. Są też owocowe, marcepanowe, na kruchym spodzie lub biszkoptowe. Każdy ich wygląd jest przemyślany, pięknie ozdabiany. Ja jednak na prostotę postawiłam i bardzo szybko go zrobiłam. Ciasto, wiadomo czasu na przygotowanie i pieczenie potrzebuje, ale moją masę do mazurka ekspresowo się przygotowuje. Jeśli czasem dysponujecie, to ciasto pieczecie, a masę w każdej chwili zrobicie i w kilka sekund jak moją ozdobicie. 

Składniki:
ciasto:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 60 g cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki śmietany 12%,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,

masa:
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 200 g chałwy o smaku waniliowym,
  • 100 g śmietanki 30%,
  • 100 g orzechów nerkowca,

ponadto:
  • 2 paluszki batonu twix,
  • chałwa do dekoracji.

Przygotowanie:
Ciasto:
Ciasto zagniatamy z podanych składników na jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki wody. Formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 min.
Odcinamy ¼ ciasta, pozostałą wałkujemy na kwadrat 20/20 cm. Z odciętego ciasta robimy wałek o długości boków, przykładamy go po obwodzie i dociskamy do spodu ciasta za pomocą widelca.

Spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, na który wsypujemy 100 g ryżu (ciasto się nie podniesie). Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Z ciasta ściągamy papier z ryżem i pozostawiamy je w piekarniku przy otwartych drzwiczkach do ostygnięcia.
Masa:
W do rondelka wrzucamy połamaną w kostkę czekoladę, rozkruszoną chałwę, wlewamy śmietankę i całość podgrzewamy ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia czekolady ok. 2-3 min (nie zagotowujemy). Następnie miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy.
Orzechy nerkowca kroimy na mniejsze kawałki (połówki, ćwiartki), kilka zostawiamy do ozdoby.
Do masy dodajemy orzechy, mieszamy i przekładamy ją na ciasto. Równomiernie  rozkładamy na całym spodzie.
Na wierzch masy dodajemy orzechy, kawałeczki chałwy i pokrojony w plasterki baton twix.
Żeby masa wyglądała na nierówną wystarczy za pomocą wykałaczki czy widelca delikatnie ją podnieść.
Tak przygotowany mazurek pozostawiamy do schłodzenia na kilka godzin.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)