piątek, 4 marca 2016

Kasza owsiana z polędwiczkami z indyka w warzywach

Kaszę owsianą niedawno odkryłam i od razu jej smak polubiłam, szybko się gotuje, jest zdrowa i dobrze smakuje.
 Warzywa na patelni podsmażyłam, polędwiczki z indyka dołożyłam, całość na ostro doprawiłam i z kaszą połączyłam.
 Kto liczy kalorie niech to danie spróbuje, a na pewno nie pożałuje, bo nie dość, że jest 
w smaku oryginalne, to przygotowanie jest proste, banalne.

Składniki:

  • 2 polędwiczki z indyka (ok. 400 g),
  • 2 marchewki (150 g),
  • ½ pora (100 g),
  • 2 białe, średnie cebule,
  • 200 g kaszy owsianej Cenos,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżka kapary + 1 łyżka zalewy,
  • świeża kolendra,
  • świeża zielona pietruszka,
  • ostra mielona papryka czerwona,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • pieprz cytrynowy,
  • sól do smaku.


Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 15 min, w tym czasie przygotowujemy mięso w warzywach.
Oczyszczone, umyte i osuszone polędwiczki kroimy na plasterki. Oprószmy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym.
Marchew, cebulę kroimy w kostkę, a pora w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, cebulę, pora i całość podsmażamy często mieszając.

Warzywa przesuwamy, dodajemy mięso i podsmażamy po 2 min z każdej str.
Całość zalewamy 100 ml gorącej wody, doprawiamy ostrą papryką i dusimy na małym ogniu do jej odparowania, mięso szybko mięknie.
Dodajemy kaszę owsianą, kapary, 1-2 łyżki drobno posiekanej kolendry, polewamy zalewą z kaparów i całość mieszamy. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy zieloną pietruszką i dodajemy dodatkowo kilka listków kolendry.


Smacznego  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)