czwartek, 24 marca 2016

Jajka w cieście drożdżowym z dodatkiem chrzanu i musztardy

Ciasto drożdżowe za pomocą chrzanu, musztardy oraz pieprzu wyostrzyłam i w nim jajka ukryłam. 
Ciasto puszyste, a w smaku oryginalne, zapewne będzie to wielkanocne danie niebanalne.
 Przyznam się, że problem z formy, wyciągnięciem miałam, dlatego przygotowanie w tortownicy zaproponowałam. Smak ciasta ma tu znaczenie, a nie jajek ułożenie. Można też ciasto do formy okrągłej przełożyć, połówek z jajek dołożyć, nie przykrywać, niech w cieple rośnie radośnie, upiec, a potem świętować i ciasto z jajkami smakować. 
Składniki:
ciasto:


  • 350 g mąki pszennej,
  • 7 g drożdży suszonych instant,
  • ok. 200 ml ciepłej wody,
  • ½ łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu,
  • 1 łyżeczka musztardy ognistej ostrej,
  • pieprz czarny do smaku,

ponadto:
  • ok 7 ugotowanych, obranych jajek,
  • 1 jajko,
  • rukola.

Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z połową mąki, dodajemy sól, cukier, chrzan, pieprz, musztardę i wlewamy wodę. Całość miksujemy, następnie dodajemy pozostałą część mąki i ponownie miksujemy. Ciasto ma być luźne i klejące. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jeszcze raz miksujemy i przekładamy na okrągłą (ok. 24 cm) formę, może być tortownica, podsypaną mąką. 

Dookoła układamy jajka, doprawiamy pieprzem, środek ciasta przecinamy i zakładamy na jajka. Ze względu na to, że ciasto jest luźne, można wykonać to za pomocą łyżki drewnianej lub dłoni zwilżonymi w wodzie. Żeby ciasto nam się nie rozlało należy środek wypełnić np. foremką lub papierem do pieczenia zwiniętym w kulę.
Jajka są tylko delikatnie przykryte.
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy pieprzem i pieczemy na najniższym poziomie ok. 25 min.


Rada: najlepiej piec w tortownicy, bo łatwo ściągnąć boki. Jeśli wierzch za szybko się przypieka, wystarczy pod koniec przykryć papierem do pieczenia.

Smacznego :)

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)