wtorek, 22 marca 2016

Czekoladowe tartaletki

Ciasto to przez przypadek przygotowałam, bo pierwsze masę do mazurka w planie miałam. 
Ciasto na mazurek już upieczone czekało, ale jak się okazało, podczas masła z dodatkami  podgrzewania, zmienił się mój plan działania. Orzechy szybko uprażyłam, jajka z kakao połączyłam, jeszcze mąki dodałam
 i masę z wszystkich składników przygotowałam. Co wyszło? ciasto mocno czekoladowe, smaczne, wyjątkowe. Dzieci w ozdabianiu mi pomagały i przy tym frajdę miały.

Składniki:
  • na 6 - 7 foremek na tartaletki o średnicy ok. 12 cm:
  • 50 g tartych orzechów laskowych Back Mit,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki kakao,
  • szczypta soli,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 100 g gorzkiej czekolady,

ponadto:
  • biała czekolada do dekoracji,
  • migdały w czekoladzie w kształcie jajeczek.

Przygotowanie:
Foremki  do pieczenia wysmarowujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką, sylikonowych nie potrzeba.
Tarte orzechy laskowe prażymy na suchej patelni i pozostawiamy do przestygnięcia.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, małe kostki czekolady i stopniowo dolewamy śmietanki. Podgrzewamy tylko do momentu rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy masa ostygnie dodajemy roztrzepane jajka z dodatkiem soli i kakao, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, orzechy i delikatnie mieszamy.

Masę przelewamy do foremek.
Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu studzimy.
Ozdabiamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i czekoladowymi jajeczkami z migdałami.

Rada: jeśli nie macie takich małych foremek, można ciasto upiec w dużej formie na tarte.


Smacznego :)

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)