wtorek, 1 marca 2016

Bułki pszenne z złotym siemieniem lnianym

 Świeże, pachnące, smaczne i chrupiące. Bułeczki pszenne z płatkami owsianymi przygotowane do których siemię lniane zostało dodane. Kolor złoty fajnie się na bułeczkach kontrastuje 
i wiadomo co domowe to lepiej smakuje. Polecam takie wypieki drożdżowe, bo są bez spulchniaczy, dziwnych dodatków czyli  zdrowe.




Składniki:
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 100 g płatków owsianych górskich,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • ½ łyżeczka cukru,
  • 1 ½ łyżeczki soli (15 g),
  • 70 g siemienia lnianego złotego,

ponadto:
  • mąka do podsypania.



Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sól, cukier, 100 g maki
 i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na  15 min.
Następnie dodajemy płatki owsiane, 50 g siemienia, dokładnie mieszamy, stopniowo dajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min.
Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki, ma być elastyczne i miękkie.






 Ciasto dzielimy na osiem równych części. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie).





 Układamy str. sklejoną. 
Ciasto delikatnie spłaszczamy, zwilżamy wierzch wodą i maczamy w siemieniu.

Układamy na blasze podsypaną mąką i szpic noża wbijamy w sam środek dwa razy, robiąc krzyżyk.

Bułki Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 - 40 min.
Pieczemy w 190°C przez 20 min.

Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym:http://sklepagnex.pl/

 Smacznego :)
Superfood w Twojej kuchni

2 komentarze:

  1. Ale smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Własnie tak smakują jak wyglądają :) dziękuje :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)