czwartek, 3 marca 2016

Babka z kaszy kuskus z pieczarkami

Babkę z kaszy kuskus z malutkimi pieczarkami, można samą zjadać

 lub z mięsem, warzywami czy z sosami podawać. Ziarna w same w sobie żółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają. 

Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane.




 
Składniki:
  • 500 g bardzo małych pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 150 g kaszy kuskus,
  • 20 g tartego sera żółtego,
  • ½ łyżeczki curry,
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej czerwonej papryki,
  • pieprz czarny do smaku,
  • sól do smaku.


Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki. Oprószamy solą i odstawiamy do przestygnięcia.
W dużej misce ubijamy jajka, dodajemy śmietanę, curry, doprawiamy papryką, solą, pieprzem i mieszamy.
Następnie dodajemy surową kaszę kuskus, pieczarki z cebulką i ponownie mieszamy (kilka pieczarek zostawiamy).  Tak przygotowaną masę przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układamy pozostawione pieczarki i całość posypujemy startym serem.

Babkę pieczemy ok. 50 min w 185°C.
Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)