poniedziałek, 8 lutego 2016

Zupa krem marchewkowa

Kto pierwsze je oczami, a potem delektuje się smakami to polecam w kolorze radosnym zupę marchewkową, w smaku delikatną, z lekką nutą ostrości, smaczną i zdrową.
  
Zupy krem najczęściej u mnie królują, bo takie właśnie moim dzieciom smakują. Mogę w nich przemycać różne składniki, a po zmiksowaniu wychodzą z nich smakołyki. Syn za marchewką nie przepada, ale taką zupę ze smakiem zajada. Nie powiedziałam mu, że z niej tą zupę przygotowuję, tak troszeczkę go oszukuję. Czasem małe kłamstwa na dobre wychodzą, bo warzywa NIE szkodzą, a tylko w rozwoju dziecka pomagają bo dużo witamin i składników mineralnych w sobie zawierają. 

Składniki:
  • 3 duże marchewki,
  • 1 pietruszka korzeń,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 50 ml śmietanki 30 %,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • mielona ostra papryka do smaku,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:
Obraną marchew, pietruszkę kroimy w plasterki. Cebulę, czosnek i ziemniaki w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, pietruszkę, czosnek, cebulę i całość podsmażamy ok. 3 min ciągle mieszając. Wlewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy kurkumę, 1 łyżeczkę soli i dusimy pod przykrywką do czasu, aż warzywa będą al dente. (W razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody, nie zapominamy o mieszaniu). Dolewamy 300 ml gorącej wody, dodajemy ziemniaki i całość gotujemy pod przykryciem do miękkości.
 Całość miksujemy za pomocą blendera. Dolewamy 500 ml wody, śmietanki, doprawimy do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili.
Jeszcze raz wszystko miksujemy. W zależności jak gęstą zupę lubimy, to tyle dolewamy wody, lepiej na początku dodać jej mniej i stopniowo dolewać do uzyskania zamierzonej konsystencji. Nie może być rzadka, wodnista bo straci smak.
Przed samym podaniem zupę posypujemy papryką, nie dość, że kolory  będą ze sobą ciekawie kontrastować to i delikatny smak zupy zostanie wyostrzony.

Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Podobną gotuję i bardzo lubię :-) Dodaję jeszcze świeży imbir, polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Imbir jak najbardziej, ja często gotuję z tego co akurat w domu mam, rzadko coś jest zaplanowane, improwizacja :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja też :) delikatne, z nutą pikanterii :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)