sobota, 13 lutego 2016

Walentynki – serduszkowe ciasteczka

Najprostsze kruche ciasteczka w kształcie serduszek upieczone, lukrem i cukrowymi dekoracjami ozdobione, w prezencie z pocałunkiem jak wręczycie to prawdziwy uśmiech zapewne zobaczycie. Bo jak z miłością dla miłości sami coś przygotujecie, zawsze to będzie najpiękniejszy prezent na świecie J 



Składniki:

na ciastka:

  • 100 g masła
  • 2 żółtka,
  • 200 g maki pszennej,
  • 100 g cukru białego

na lukier:
  • 1 białko,
  • cukier puder,
  • opcjonalnie: soku z cytryny,
ponadto:
  • cukrowe dekoracje,
  • czerwony barwnik.


Przygotowanie:

Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone masło i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając z mąką.  Dodajemy żółtka, cukier i zagniatamy ciasto.  Z ciasta formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i schładzamy ok. 1 godz. w lodówce.

Piekarnik nastawiamy do temp. 180°C.Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy (każdą porcję oddzielnie, czyli jedną blachę) max 15 min. Pozostawiamy do wystygnięcia.


  Przepis na lukier na bazie białka:


Białko ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, cały czas ubijając, łyżka po łyżce dodajemy cukier puder tyle, aby uzyskać odpowiednią gęstość. Można dodać soku z cytryny dla smaku lub dla rozrzedzenia.


Zimne ciasteczka ozdabiamy wg własnej inwencji twórczej lukrem, cukrowymi dekoracjami.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, nie mam talentu do ozdabiania, ale starałam się :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)