poniedziałek, 15 lutego 2016

Rolada z kurczaka na pesto z olejem rzepakowym z kuskusem orzechowym i chipsami z jabłka

Filet z kurczaka dobrze rozbiłam i z oliwkami, kapary, cammebert rolady zrobiłam. Gdy na parze się gotowały, to w blenderze składniki na pesto się miksowały. Orzechy, słonecznik na patelni prażone, zmiksowane do kuskusu zostały dodane. Z pesto, kuskusu, rolady jedno danie przygotowałam, do którego jeszcze całe orzechy i chipsy z jabłek dodałam. Może to być przystawka, danie główne lub danie obiadowe, smaczne, ciekawe i wyjątkowe. 

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze  u mnie w kuchni gości bo jest najlepszej jakości.


Składniki:
  • 1 filet z kurczaka,
  • 120 g sera camembert,
  • 2 łyżki ziaren kapary,
  • suszona papryczka chili świeżo mielona,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • ok. 20 szt. całych oliwek zielonych,
pesto:
  • 2 garście świeżej bazylii,
  • 2 łyżki zielonych oliwek bez pestek,
  • 3 łyżki ziaren słonecznika,
  • 10 g startego sera żółtego np. parmezanu
  • sok z cytryny do smaku,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
ponadto:
  • ½ szklanki kaszy kuskus,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść pestek słonecznika,
  • chipsy jabłkowe.
Przygotowanie:
Rolada:
Filet z kurczaka myjemy, przekrawamy na dwie równe płaskie części. Każdą część rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej. (mięso rozbijamy na foli, dzięki temu nam się nie rozpadnie).
Na cały filet mielimy paprykę chili, dodajemy na środku, po długości pokrojony w plasterki ser camembert, a następnie ( w jednej linii) oliwki i kapary.
Całość zwijamy na roladę, którą  przekładamy na o folię spożywczą posypaną świeżo zmielonym pieprzem i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy).
Roladę gotujemy na parze ok. 20 min. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Pesto:
Za pomocą blendera miksujemy słonecznik, następnie dodajemy bazylię, oliwki i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, ok. 1 łyżkę soku z cytryny, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy pieprzem do smaku.
Kuskus:
Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) i odstawiamy na 5 min. pod przykryciem.
Na suchej patelni prażymy słonecznik i orzechy, miksujemy za pomocą blendera. Na patelnię (jeszcze ciepłą) przekładamy kuskus i mieszamy z orzechami i słonecznikiem. Mieszamy do połączenia się składników, kuskus powinien być sypki.

Na talerz przekładamy pesto, na którym układamy pokrojoną po skosie roladę, kuskus orzechowo słonecznikowy, dodajemy chipsy i orzechy w całości.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)