wtorek, 23 lutego 2016

Rolada z indyka z kaszą owsianą i sosem słodko ostrym

Kasza owsiana z owsa powstaje, która naszemu organizmowi dużo białka dodaje. 
Można ją na słodko z mlekiem podawać lub do sosów i mięs dodawać. Ja do niej roladę z indyka nadzianą serem i fasolką przygotowałam i na bazie śmietanki z pieprzem i kaparami sos ugotowałam.
 Danie to wyszło smaczne i zdrowe, na codzienny obiad jak i na okazje wyjątkowe. 


Składniki:
  • 5 sznycli z fileta z piersi z indyka ok. 400 g,
  • 5 łyżek konserwowej fasolki szparagowej (z puszki),
  • 5 plastrów sera żółtego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smak,
  • sól do smaku,
  • 200 g kaszy owsianej,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 średnia czerwona cebula,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • szczypta cukru,
  • 1 płaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego,
  • 300 ml słodkiej śmietanki,
  • 2 łyżeczki kapary,
  • sok z cytryny,

ponadto:
  • dowolne warzywa np. marchew,
  • duże kapary,
  • świeża bazylia.

Przygotowanie:
Rolada:


Kotlety z indyka rozbijamy jak najcieniej. Filet najlepiej włożyć między dwie folie spożywcze i rozbijać, dzięki temu nam się nie rozleci i łatwiej będzie można go zwijać. Wierzch posypujemy solą i pieprzem.


Na środku układamy prostokątny plaster żółtego sera, na zew. krótszym boku nakładamy łyżkę fasolki.

Dłuższe boki mięsa składamy do środka i zwijamy całość w roladę zaczynając od str. z fasolką. 

Roladę zwijamy w folię spożywczą, końce skręcamy jak cukierek. Czynność tą powtarzamy z pozostałymi porcjami mięsa. Otrzymane w ten sposób rolady gotujemy na parze ok. 15- 20 min.
Dodajemy również dowolne warzywa, żeby nam się ugotowały na parze, powinny być al dente.

Kaszę owsianą gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Sos:
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem cukru. Całość zalewamy śmietanką, dodajemy kapary, pieprz marynowany i podgrzewamy często mieszając do  momentu aż śmietanka nam zgęstnieje. Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 
Rada: 
Jeśli chcemy, żeby sos był bardziej ostry wystarczy dodać więcej pieprzu marynowanego, ale należy nie przesadzać z jego ilością ponieważ ma mocny, charakterystyczny smak.

Kaszę polewamy sosem, dodajemy przekrojoną roladę z indyka i ugotowane warzywa na parze. 
Ozdabiamy dużymi kaparami i świeżą bazylią.


 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)