środa, 24 lutego 2016

Pasta z pomidorków koktajlowych na ostro

Pomidorki  koktajlowe z chili wysmażone, z czosnkiem, z cebulką połączone, dobrze doprawione, następnie zmiksowane przez sito przecierane, dało pastę pomidorową, bardzo ostrą, wyjątkową. 
Taka pasta ma wszechstronne zastosowanie, bo takie właśnie jest jej zadanie. Pizze na ostro można z nią przygotować, wystarczy ciasto przed pieczeniem pastą posmarować. Do zup, do sosów można jej dodawać, czy z nachosami podawać, a gdy gorący makaron z pastą wymieszamy, ser starty dodamy, to szybkie, ostre danie w kilka mamy.



Składniki:
  • 500 g pomidorków koktajlowych,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 czerwone papryki chili,
  • 100 g cebuli,
  • 8 ząbków czosnku,
  • ½  cukru pudru,
  • sól do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego.



Przygotowanie:
Umyte i osuszone pomidorki kroimy na ćwiartki, paprykę przekrawamy po długości (oczyszczamy z pestek).
 W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego i dodajemy pomidory, paprykę i całość podsmażamy na najmniejszym ogniu ok. 30 min, bardzo często mieszamy.
Pomidory powinny odparować z nadmiaru wody.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, pod koniec dodajemy sól.

Kiedy pomidory będą gotowe, dodajemy cukier puder, podsmażoną cebulę z czosnkiem, pieprz i sól do smaku.

Pastę pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie dokładnie miksujemy z pomocą blendera.
Tak przygotowaną pastę przecieramy przez gęste sitko, w celu uzyskania gładkiej masy.
Pastę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

 Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)