środa, 3 lutego 2016

Mini pączki kolorowe

Malutkie pączki jak lukrem osłodzimy i posypkami kolorowymi ozdobimy, na wykałaczki długie nadziejemy to karnawałową wersję mieć będziemy. 
Dzieciom moim strasznie posmakowały bo mięciutkie pączki słodkimi cukiereczkami chrupały.

Składniki:


·                  2 żółtka,
·                  1 jajko,
·                  350 g mąki
·                  150 g mleka,
·                  25 g świeżych drożdży,
·                  4 łyżki syropu trzcinowego,
·                  szczypta soli,
·                  50 g masła,
·                  1 łyżka spirytusu,
ponadto:
·                  cukier puder,
·                  1 l oleju rzepakowego do smażenia,
·                  kolorowa posypka.


Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe max 40°C). W dużej misce mieszamy mleko z drożdżami, syropem trzcinowym, solą i 50 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
W tym czasie roztapiamy masło i pozostawiamy do przestygnięcia.
Do zaczynu drożdżowego dodajemy żółtka, masło, jajko i całość miksujemy. 
Powoli dodajemy mąkę, spirytus i nadal miksujemy. Kiedy (podczas miksowania) ciasto będzie stawiać opór, zaczynamy  wyrabiać go ręką, stopniowo dodając pozostałą część mąki. Ciasto powinno być jednolite i gładkie.
 Ciasto pozostawiamy w misce pod przykryciem, aż podwoi swoją objętość, następnie wyjmujemy i wałkujemy na grubość ok. 1 cm.
Z ciasta za pomocą kieliszka wycinamy małe krążki i smażymy na głębokim oleju. Pączki przekładamy na papierowy ręcznik.
Część posypujemy cukrem pudrem.

Z cukru pudru i gorącej wody przygotowujemy lukier.
 Na 1 szklankę cukru ok. 2 łyżki gorącej wody.

Pączki nadziewamy na długie drewniane wykałaczki, maczamy w lukrze i obtaczamy w posypce kolorowej.

Rada: pączki nie nabijamy ostrą str. wykałaczek, ponieważ łatwo je przebiją. 

Smacznego :)

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)