sobota, 27 lutego 2016

Ciasto czekoladowe z migdałami

 Czekolada, czekolada....
Pewnie każdy ją zjada….
Podnosi nam endorfiny i po niej mamy weselsze miny.
Na smutki jest idealna, na osłodzenie życia genialna.
Dlatego warto czasem skusić się na takie słodkości, które dodadzą nam mnóstwo radości.
Życzę smacznego - słodkiego :)



Składniki:
na ciasto:
  • 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao,
  • 100 g migdałów w kostce,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 170 g masła,
  • 3 jajka,
  • 220 g cukru białego,
  • ½ płaska łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

ponadto:
  • 100 g półgorzkiej czekolady 50% kakao,
  • płatki migdałowe do dekoracji,
  • 1 łyżka kakao.

Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Czekoladę na ciasto dzielimy na kawałeczki i rozpuszczamy z masłem
 w kąpieli wodnej. Często mieszamy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Suche składniki: mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia.

Jajka miksujemy z cukrem ok. 2 min na najwyższych obrotach na kogel mogel. Dolewamy stopniowo czekoladę z masłem i powoli mieszamy za pomocą łyżki. Następnie dodajemy suche składniki, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy migdały i mieszamy.

Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160°C (dolny poziom).
Pieczemy ok. 35 – 40 min.
Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.

Czekoladę półgorzką dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Z papieru do pieczenia wycinamy okrąg o średnicy ok. 35 cm i rozsmarowujemy na nim rozpuszczoną czekoladę. Pozostawiamy na chwilę do lekkiego stwardnienia, a następnie jeszcze miękką przekładamy razem z papierem na wierzch ciasta, boki lekko dociskamy (papieru nie ściągamy).
Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 20 mim i powoli ściągamy papier. Jeśli czekolada przykleja się do papieru, należy jeszcze na chwilę włożyć ciasto do lodówki.

Ciasto ozdabiamy płatkami migdałowymi i posypujemy kakaem.
  

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, a ta polewa czekoladowa super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ciasto naprawdę pycha :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)