niedziela, 21 lutego 2016

Chrupiący kalafior w serowej panierce


Chrupiący kalafior w serowej panierce bardzo łatwo i szybko się przygotowuje i dobrze smakuje, a delikatny kalafior jak z ostrym sosem połączymy, to smakowy duet utworzymy. Można go jako przekąskę zajadać lub jako dodatek do obiadu podawać. 



Składniki:

  • 1 świeży kalafior,
  • 2 duże jajka,
  • 50 g twardego sera np. bursztyn, parmezan,
  • 2 szklanki bułki tartej,
  • 1 łyżka suszonego koperku,
sos:

  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki sosu ostrego chili,
  • 2 łyżki sosu słodko chili,
  • 1 łyżeczka miodu.


Przygotowanie:
Kalafior czyścimy i dzielimy na mniejsze różyczki.
Ser trzemy na najdrobniejszej tarce.           
Bułkę tartą mieszamy z koperkiem i serem.
Jajka dokładnie rozbijamy za pomocą trzepaczki.
Różyczki kalafiora zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce z serem i układamy na blasze wy łożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku ok. 20 min w 200°C  na złoty kolor (przed wyciągnięciem należy sprawdzić czy kalafior jest gotowy, ma być chrupiący, ale nie surowy !).
Sos:
Wszystkie składniki na sos łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji, sosu chili można dodać na samym końcu wg własnego uznania.
Tak przygotowane chrupiące różyczki podajemy z pikantnym sosem.  Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu.



PS: ilości składników zależy od wielkości kalafiora, ale zachowując proporcje. 
Smacznego

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)