wtorek, 9 lutego 2016

Chleb z cieciorki







Składniki:
  • 1 puszka - 400 g cieciorki,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 450 g maki pszennej,
  • ½ łyżeczka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • ponadto:
  • olej do wysmarowania formy,
  • mąka do podsypania.





Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Dodajemy 100 g mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na
 15 min w ciepłe miejsce.

Cieciorkę odsączamy z zalewy, miksujemy za pomocą blendera.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy cieciorkę i całość miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę, miksujemy. Kiedy ciasto będzie stawiało opór, wyrabiamy go ręcznie. Ma być elastyczne, lekko klejące.

Ciasto przekładamy do podłużnej foremki o wymiarach  ok. 25/12 cm (mała keksówka) wysmarowanej olejem i podsypanej mąką. Wierzch ciasta wyrównujemy dłonią zwilżoną w wodzie. Za pomocą ostrego noża, ciasto nacinamy w dwóch miejscach po długości. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 30  min w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Po upieczeniu skórkę smarujemy wodą.
 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)