piątek, 29 stycznia 2016

Szybkie trójkątne pączki kokosowe

Ciasto z całych jajek przygotowane, do tego mleczko kokosowe dodane, na 4 krążki rozwałkowane i jak pizza porcjowane. Trójkąciki wysmażone, na papierze osuszone, w lukrze maczane i wiórkami kokosowymi obsypane. Szybkie, łatwe, bez wyczekiwania, małe pączki kokosowe gotowe są do zjadania. 
Chwilę tylko czekamy i z tej porcji 32 pączki mamy.
Składniki:
  • 350 g mąki,
  • 25 g drożdży,
  • 100 m mleczka kokosowego,
  • 50 g cukru białego,
  • szczypta soli,
  • 50 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka spirytusu,

ponadto:
  • ok. 1 ½ szklanki cukru pudru na lukier,
  • płatki lub wiórka kokosowe,
  • 1 l oleju rzepakowego do smażenia.



Przygotowanie:
Masło roztapiamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Jajka miksujemy z dodatkiem cukru, soli i rozkruszonych drożdży.
Dodajemy masło, mleczko kokosowe, spirytus i stopniowo dosypujemy przesianą mąkę (miksujemy ). Dodajemy tyle mąki, żeby uzyskać gładką ale kleistą konsystencję.


Ciasto dzielimy na 4 porcje i każdą z nich wałkujemy na krążek o średnicy ok. 12 cm.
Następnie nożykiem np. do pizzy ciasto dzielimy na 8 trójkącików, jak na pizze.
Trójkąciki z ciasta rozdzielamy, żeby się nie posklejały, przykrywamy papierowym ręcznikiem lub ściereczka na ok. 15 min.
W tym czasie rozgrzewamy olej.
Wykonujemy próbę smażenia, czyli wrzucamy na rozgrzany olej 1 trójkącik i sprawdzamy czy się rumieni, jednocześnie zwiększając swoją objętość.
Pączki smażymy z dwóch stron, powoli żeby miały czas na wyrośnięcie.
Przekładamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju i układamy na kratce z piekarnika.

Lukier:
Cukier puder mieszamy z 2-3 łyżkami ciepłej przegotowanej wody. Ma być lekko lejący.


Każdy pączek maczamy w lukrze i przyklejamy na wierzch płatki kokosowe. Można zamiast płatków posypać wiórkami kokosowymi.

Rada: ilość mąki jakiej dodamy zależy też od wielkości jajek, dlatego dodajemy ją stopniowo.


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)