sobota, 2 stycznia 2016

Sernik chałwowy z masą makową z „pijanymi rodzynkami”

Większość twierdzi, że sernik najlepiej smakuje następnego dnia, jak jest mocno schłodzony, ale czasem  bywa tak, że na drugi dzień nie ma co kosztować :P Ale to chyba dobrze J przynajmniej wiem, że smakował J  Mój sernik to takie zmieszanie smaków, każdy znajdzie coś dla siebie, jest masa serowa z nutą chałwową, masa makowa z „pijanymi rodzynkami” i kruche ciasto.
I jeszcze jedno, nie lubiłam przygotowywać  wypieków z makiem, MIELENIE MAKU! Ale firma Back Mit ma w swoim asortymencie gotowy  mielony mak. Wystarczy zagotować  w mleku, dodać inne składniki i gotowe. Proste, że proste J

Składniki:
masa makowa:
  • 200 ml mleka,
  • 80 g mielonego maku Back Mit,
  • 50 g białego cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 100 g rodzynek  jumbo (sułtańskie),
  • alkohol np. rum, śliwowica,
ciasto kruche:
  • 150 g mąki,
  • 3 żółtka,
  • 50 g cukru pudru,
  • ½ łyżeczki do pieczenia,
  • 50 g zimnego masła,
  • 2 łyżki maku mielonego Back Mit,
masa serowa,
  • 600 g twarogu mielonego,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 90 g cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • otarta skórka z całej cytryny,
  • 150 g chałwy sezamowej o smaku wanilii,
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią.

Przygotowanie:
Kilka godzin wcześniej namaczamy rodzynki w alkoholu. Ja zalałam śliwowicą, dzięki temu zyskały na mocy :)
Masa makowa:
Mleko podgrzewamy w rondelku, wsypujemy mak i gotujemy ciągle mieszając, aż mleko odparuje. Dodajemy cukier, kaszę, jajko i energicznie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodajemy odsączone z alkoholu rodzynki i ponownie mieszamy.  Odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto:
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. (patrz rada 1)
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, makiem, dodajemy żółtka, pokrojone drobno masło i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt kruche wystarczy dodać jedną łyżkę wody.
Ciastem wylepiamy tortownicę, dno i boki. (patrz rada 2) Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
Masa serowa:
Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od jajek. Ser ucieramy z żółtkami, budyniem, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym. Pod koniec dodajemy rozkruszoną chałwę, skórkę z cytryny i ucieramy do momentu, aż uzyskamy gładką masę.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową.
Z lodówki wyjmujemy tortownice z ciastem, wykładamy na nią masę serową, nakładamy za pomocą łyżki masę makową i całość delikatnie mieszamy (np. rączką łyżki) tworząc wzorki.
Ciasto pieczemy w sumie ok. 90 min.
Pierwsze 15 min w 200°C, a kolejne min. w 170°C.
Żeby ciasto z wierzchu nam się za mocno nie spiekło, można je przykryć papierem do pieczenia.

Rada 1:
Jak szybko wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia. Odrywamy pas papieru, dłuższy niż szerokość tortownicy, układamy na dno, nakładamy obręcz, ściskamy ją i nożyczkami odcinamy wystający poza okrąg papier. Będzie idealnie dopasowany i nam się nie przesunie.
Rada 2
Ciasto spłaszczamy rękoma, kładziemy na foli spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem foli i delikatnie rozwałkowujemy na okrąg. Ściągamy górną folię przekładamy ciasto do tortownicy przez odwrócenie i wyrównujemy dociskając palcami. Najlepiej tą czynność wykonywać przez folię, ułatwi nam to zadanie, a ciasto nie będzie przyklejać się do dłoni. 
 Smacznego :)  

4 komentarze:

  1. Mam pytanie, gdzie dostałaś ten gotowiec , mam na myśli mak ? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę poszukać w sklepach, np supermarketach na dziale z bakaliami. Ta firma ma gotowe już mielone migdały, orzechy, wiec zyskujemy na czasie. Pozdrawiam :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)