wtorek, 19 stycznia 2016

Rustykalne pizze z tuńczykiem i pieczarkami

Rustykalne pizze oryginalnie wyglądają i ciekawe nadzienie w sobie mają. Pieczarki podsmażone, z tuńczykiem, serem i kaparami połączone. Pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim doprawione 
i w piekarniku upieczone. Każda pizza to 1 porcja dla każdego i życzę wszystkim smacznego. 
Składniki:
farsz:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – 185 g,
  • 1 łyżka kapary,
  • 100 g pieczarek,
  • szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 40 g startego sera żółtego,
ciasto:
  •  15 g świeżych drożdży,
  • 200 g mąki z pełnego przemiału,,
  • 1/4  łyżeczka cukru,
  • 100 ml wody,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 łyżki suszonego szczypiorku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
ponadto:
  • mąka do podsypania.
Przygotowanie:
Farsz:
Pieczarki kroimy na średniej wielkości kawałki i podsmażamy na suchej patelni z dodatkiem szczypty soli, odstawiamy do przestygnięcia.
Tuńczyka odsączamy z zalewy, przekładamy do miseczki, dodajemy pieczarki, ser, kapary, czosnek, pieprz i całość mieszamy.
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g maki. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól, szczypiorek, olej i wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. Formułujemy wałek  i dzielimy  na 6 równych części. Każdą część wałkujemy na okrąg o średnicy ok. 15 cm i układamy na blasze podsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. 
Na środek nakładamy przygotowany farsz  zostawiając wolne brzegi ciasta, które zaginamy do wewnątrz.
Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 25 min w 180°C.
Smacznego :)                                                                                       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)