niedziela, 17 stycznia 2016

Roladkowe ciasto francuskie z mięsem, pastą pomidorową i camembert

Tak się zastanawiałam, dlaczego ciasto francuskie tylko sporadycznie sama przygotowywałam. Teraz już wiem, że kiedy coś gotuję, to bardzo rzadko wcześniej planuję i dlatego gotowe ciasto kupuję i jak mam pomysł to na szybko coś z niego szykuję.

Dzisiaj roladki mięsne z kurczaka przygotowałam i w okrągłej formie poukładałam. Po upieczeniu wszystkie się połączyły i fajne ciasto utworzyły. 
W środku mięciutkie, zewnątrz chrupiące, smaczne i pachnące. Polecam :)





Składniki:
farsz:
  • 400 g filetu z kurczaka (1 duża pierś),
  • 100 g pasty z suszonych pomidorów z oliwkami,
  • 100 g sera camembert z pieprzem,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny do smaku,
  • mielona ostra papryka do smaku,
  • ¼ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego,
ponadto:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g),
  • 1 jajko.

Przygotowanie:
Farsz:
Filet myjemy, oczyszczamy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki, mielimy lub miksujemy. Dodajemy pastę z pomidorów, pokrojony bardzo drobno ser, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Całość bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy.
Ciasto rozwijamy i na całą powierzchnię nakładamy farsz.

Za pomocą noża do pizzy przekrawamy po długości  na dwie równe części, następnie po szerokości na paski ok. 5 cm. 

Każdy prostokąt bardzo delikatnie rolujemy i układamy zachowując odstępy na okrągłej formie o średnicy ok. 25 cm. Może to być forma na tarte lub tortownica, należy wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Każdą roladkę smarujemy roztrzepanym jajkiem (boki i wierzch).
Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Pieczemy w tej temperaturze 15 min, a następne 20 min w 180°C.

Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. bardzo efektowne i z pewnością smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają te roladki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł na przekąskę,na jakąś domową imprezę

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ten filet to surowy ma być? Zdąży dojść w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ten filet jest surowy jak najbardziej się upiecze :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)