wtorek, 26 stycznia 2016

Makaron w pesto na oleju rzepakowym z tuńczykiem, kapary i pomidorkami

Szybkie danie, czasem jest to wyzwanie, żeby nie tylko fajnie wyglądało, ale i dobrze smakowało. Do przygotowania makaronowego dania oleju rzepakowego użyłam, pesto i tuńczyka nim połączyłam bo
 Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze z nim gotuję, piekę i smaczne, moje dania przygotowuję ”.  Z miłością podane, zawsze danie jest udane :)
Składniki:
  • 200 g makaronu gniazdko,
  • 1 garść rukoli,
  • 1 garść bazylii,
  • sok z cytryny do smaku,
  • 1 łyżka orzeszków piniowych,
  • 10 g startego parmezanu,
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok. 170 g),
  • 2 łyżki kapary,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • suszona papryka chili, świeżo mielona,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • garść pomidorków koktajlowych.
Przygotowanie:
Orzeszki piniowe miksujemy z pomocą blendera, dodajemy rukolę, bazylię, parmezan i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, doprawiamy solą, pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny do smaku.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.

Tuńczyka odciskamy z nadmiaru sosu, przekładamy na gorącą patelnię razem z jedną łyżką oleju rzepakowego, dodajemy kapary, mieszamy i podgrzewamy. Na tej samej patelni przez chwilę podgrzewamy pomidorki.

Makron mieszamy z pesto, dodajemy na wierzch tuńczyka z kapary, pomidorki, całość doprawiamy chili i ozdabiamy listkiem bazylii.

Smacznego :) 
logo-rzepak.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)