poniedziałek, 4 stycznia 2016

Kolorowe lizaczki biszkoptowe

Z ciasta biszkoptowego mini babeczki przygotowałam, które następnie w roztopionej czekoladzie maczałam. Na wierzch posypałam kolorowymi cukiereczkami, by dzieci mogły się cieszyć słodkimi babeczkami. Te z foremek sylikonowych na patyczki nadziałam i tak oto zabawne, oryginalne lizaczki uzyskałam. Można też babeczki w foremkach na pralinki upiec w piekarniku, polać czekoladą i dodać Delecty Decorada smakołyku. Są tak małe, że po jednym, dwóch kęsach znikają i dlatego dzieci je uwielbiają.  





Składniki:
  • 3 jajka,
  • 90 g cukru białego,
  • 90 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta,
  • szczypta soli,
  • 100 g białej czekolady,
  • dowolne posypki do dekoracji ciast Delecta Decorada.


Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy „na puch” z cukrem i cukrem wanilinowym. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Pianę z białek dodajemy do żółtek, na przemian z mąką. Dokładnie mieszamy. 

Ciasto przekładamy do małych sylikonowych foremek (ja użyłam o kształcie serduszek) lub papierowych foremek do pralinek.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180°C na ok. 25 min. 

Babeczki z sylikonowej formy wyciągamy, a w papierowych foremkach pozostawiamy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Maczamy w niej mini babeczki i ozdabiamy je posypkami do dekoracji ciast Delecta Decorada.
Babeczki serduszka nabijamy na patyczki plastikowe, dzięki temu będą słodkimi, kolorowymi lizaczkami.

Smacznego :)



Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

4 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)