środa, 27 stycznia 2016

Fantazyjny chrust (faworki)

TŁUSTY CZWARTEK jak sama nazwa nam podpowiada tłuste smakołyki w czwartek się zjada.
 Pączki,oponki, chrust zwany też faworkami są najchętniej przygotowanymi słodkościami.

Chrust zawsze lubiłam, ale rzadko go robiłam, tym razem na szybko go przygotowałam, ciasto tylko rozwałkowałam, cienko, o różnej długości w paski pokroiłam i na tłuszczu usmażyłam. Pionowo ciasto do garnka wkładałam i dzięki temu fantazyjne kształty uzyskałam. Każdy wówczas inaczej wychodzi i o to w tym chruście chodzi. 





Składniki: ( )
  • 500 g mąki,
  • 4 całe jajka,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 60 g masła,
  • 60 g cukru trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki śmietanki 30%,
  • 800 g smalcu (4 kostki),
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
  • cukier puder do posypania.




Przygotowanie:
Jajka mieszamy z solą, cukrem i  śmietanką, nie ubijamy.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy za pomocą noża z masłem. Robimy w mace wgłębienie, dodajemy masę jajeczną, spirytus i zarabiamy nożem, zgarniając z zewnątrz mąkę do środka. Wyrabiamy ciasto, konsystencja powinna być gładkie i miękka. Ciasto dzielimy na 4 części i porcjami wałkujemy jak na pierogi, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Pozostałe ciasto przykrywamy głębokim talerzem lub zawijamy w folię spożywczą.
Za pomocą nożyka kroimy w długie paski o szerokości nie więcej jak 1 cm. Paski nie muszą być równej długości. 
Smalec rozgrzewamy w garnku o szerokim dnie.
Paski ciasta wrzucamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy z dwóch stron na kremowo złoty kolor. Chrust od razu przekładamy za pomocą 2 widelców na ręcznik papierowy. Można przygotować różne kształty np. przez złączenie końcówek, skręcenie czy zawiązanie pasków.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem z wanilią.

Rada: żeby zacząć smażyć chrust, sprawdzamy czy smalec jest odpowiednio gorący, wystarczy jeden kawałek wrzucić i zobaczyć czy będzie się rumienił.
Świeże rozwałkowane ciasto należy smażyć od razu, bo jeśli za długo poleży i zeschnie, będzie zabierać za dużo tłuszczu. Zbyt cienko rozwałkowane, też będzie bardziej nim przesycone.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. hihihi a no tak, ale dzieci miały zabawę podczas jedzenia, bo wyobraźnia im działała i widziały literki, cyferki :)

      Usuń
  2. Fajne , pomysłowe, muszę w końcu zrobić bo jeszcze takich nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taka moja szybka wersja, żeby ciasto rozwałkować i ciach, ciach i nie trzeba nic zagniatać od nowa tylko usmażyć i gotowe :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)