czwartek, 14 stycznia 2016

Ciasto kokosowo migdałowe

Nie macie dużo czasu ani pomysłu na ciasto, to spróbujcie moje przygotować i mam nadzieję, że nie będziecie żałować. 
Kokos, migdały, cukier razem prażymy i ze śmietanką łączymy. Składniki na ciasto tylko miksujemy, część kokosu dodajemy, resztę na wierzch nakładamy i do piekarnika wkładamy. 30 min pieczemy, studzimy i cukrem pudrem posypujemy. 



Składniki ta okrągłą formę ok. 24 cm.
  • 100 g migdałów pokrojonych w kostkę (bez skórki),
  • 200 g wiórek kokosowych,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
ponadto:
  • 4 jaja,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 15 g cukru migdałowego.
Przygotowanie:
Na patelni prażymy wiórka kokosowe, migdały z dodatkiem cukru, zalewamy śmietanką i pozostawiamy do przestygnięcia.
Jajka miksujemy z dodatkiem cukru na najwyższych obrotach. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier migdałowy i nadal miksujemy ok. 2 min. Dodajemy połowę masy migdałowo kokosowej i całość miksujemy tylko tyle, żeby pomieszały się składniki.
Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierz dodajemy pozostałą masę kokosowo migdałową i za pomocą widelca delikatnie wbijamy ją w cisto.
Tak przygotowane ciasto pieczemy 185°C ok. 30 min, do suchego patyczka.
Cisto po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)


4 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)