poniedziałek, 25 stycznia 2016

Ciasteczka „poduszeczki” marcepanowe

 Słodkie, chrupiące o kształcie „poduszeczki” ciasteczka marcepanowe, są smaczne i po przestudzeniu do chrupania gotowe.

 Pierwsze masło, cukier, żółtka, śmietanę ucieramy i suche składniki dokładamy, żeby wszystko na ciasto zostało wyrobione, następnie ma być schłodzone, pokrojone, upieczone i wystudzone.
 Teraz już tylko czas na smakowanie, pysznych marcepanowych ciasteczek chrupanie :) 


Składniki:
  • 200 g masła w temp. pokojowej,
  • 3 żółtka,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 g masy marcepanowej,
  • szczypta soli,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Suche składniki: Mąkę mieszamy z solą, cukrem z prawdziwą wanilią, proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po 1 żółtku i nadal ucieramy. 
Dodajemy w kawałeczkach marcepan, w dalszym ciągu ucieramy. Masa ma być bardzo puszysta.
Do suchych składników dodajemy utartą masę i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, robimy z nich wałki o średnicy ok. 5 cm. Każdą porcje ciasta zwijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 min.

Każdy wałek kroimy w krążki o grubości ok. 1,5 cm i układamy płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek dodatkowo można posypać cukrem trzcinowym.
Ciasteczka pieczemy w 180°C ok. 15 min na złoty kolor. Ciasteczka mają być zewnątrz chrupiące, a środek delikatny lekko miękki.

Rada: o ich wielkości sami decydujecie, jakiej długości i średnicy będą wałki z ciasta, ale krążki powinny mieć grubość ok 1,5. 

Smacznego :)chrupanie :) 

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)