niedziela, 24 stycznia 2016

Chleb słonecznikowy

W domu chlebem zapachniało, aż od razu gorący jeść się chciało. To że słonecznik został wcześniej uprażony, zmiksowany i z ciastem wyrobiony, wpłynęło na smak i zapach chleba domowego, bardzo smacznego. 




Składniki (keksówka ok. 25/12 cm):
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 200 g pestek słonecznika,
  • 100 g mąki żytniej,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • ok. 250 ml ciepłej wody,

ponadto:
  • olej do wysmarowania formy,
  • mąka do podsypania.



Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy miód, sól i 100 g mąki żytniej. Całość mieszamy lub miksujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 
ok. 15 min do wyrośnięcia.
W tym czasie na suchej patelni prażymy słonecznik, studzimy. Połowę słonecznika rozdrabniamy za pomocą blendera.

Do wyrośniętego zaczynu dodajemy zmiksowany słonecznik, cały i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto.
Formę natłuszczamy i podsypujemy mąką.
Ciasto przekładamy do formy, a wierzch wyrównujemy zwilżoną w wodzie dłonią i nacinamy w kilku miejscach za pomocą ostrego noża. Przykrywamy zwilżonym ręcznikiem kuchennym.

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
Pieczemy ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do 185°C.
 Rada: wierzch ciasta można delikatniej ponacinać niż ja, a przed samym pieczeniem jeszcze raz delikatnie zwilżyć wodą.
Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. A mozna zrobic go w 100% z maki zytniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka żytnia ma to do siebie, że ciężko się wyrabia, klei się i czas rośnięcia i pieczenia się wydłuża. Można najwyżej zwiększyć je ilość kosztem mąki pszennej :)

      Usuń
  2. Domowe pieczywo nie ma sobie równych :) Na moim blogu http://iwonka-bloguje.blogspot.com znajdują się przepisy na chleb z mąki graham oraz pełnoziarniste precle :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)