niedziela, 31 stycznia 2016

Chleb pszenno żytni z czosnkiem niedźwiedzim i pieprzem

Dzięki temu, że ciasto spiralnie, gęsto ponacinałam, fajny kształt i wzór chlebka po upieczeniu uzyskałam. Czosnek niedźwiedzi i pieprz nadał smaku ciekawego, bardzo smakowitego. 

Skórka po ukrojeniu wyszła falująca i bardzo chrupiąca.







Składniki:
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 3 płaskie łyżeczki soli,
  • 300 ml ciepłej wody,
  •  ½  łyżeczki cukru,
  • 200 g mąki żytniej,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,
  •  ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego.




Przygotowanie:
Do dużego głębokiego naczynia (najlepsza miska) wsypujemy pokruszone drożdże, sól, cukier, mąkę żytnią i zalewamy wodą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy czosnek niedźwiedzi, pieprz i pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto na chleb tak długo, aż będzie sprężyste, gładkie, ale delikatnie będzie przyklejać się do dłoni. W zależności od potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody. 

Z ciasta formułujemy kulę, układamy ją na blasze posypanej mąką (ja wykorzystałam okrągłą formę - tortownicę). 


Za pomocą ostrego cienkiego noża lub metalowej szpilki do mięsa, nacinamy ciasto w formie spirali, zaczynając od środka. Wierzch ciasta zwilżamy wodą(za pomocą mokrej dłoni). 


Zakładamy obręcz od formy i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Przed pieczeniem jeszcze raz zwilżamy wierzch wodą i delikatnie oprószamy mąką.

Chleb pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 190°C stopni. 
  

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Ten chleb musi byś pyszny, bo wygląda znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) i zapraszam częściej :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się :) mam nadzieję, że będzie smakować :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)