sobota, 2 stycznia 2016

Babka mięsno gryczana z sosem serowo pieczarkowym

Kiedy rosół drobiowy ugotuję, to później z mięsa coś kombinuję. Pomysły do głowy same wpadają i za każdym razem inny smak mają.  To jeden z mich przepisów  z mięsa gotowanego, z kaszą gryczaną połączonego. Przyprawy tu znaczącą rolę odgrywają, bo smaku nadają. 

Babkę można z podawać różnymi sosami, ale dobrze smakuje połączona z pieczarkami. 

Składniki:
babka na podłużną formę ok. 24 cm:
  • 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka,
  • 2 duże białe cebule,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżka suszonego lubczyku,
  • sól do smaku,
  • szczypta cukru,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • szczypta suszonego cząbru,
  • 2 duże jajka,
  • 1 kopiasta łyżeczka musztardy Dijon,
sos:
  • 300 g jak najmniejszych pieczarek,
  • 100 - 150 ml bulionu rosołowego,
  • 100 g śmietanki 30%,
  • 50 g startego sera żółtego,
  • 1 łyżka sosu Worcester,
  • sos sojowy do smaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
ponadto:
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  •  bułka tarta do podsypania formy,
  • świeża zielona pietruszka,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku.

Przygotowanie:
Babka:
Kurczaka dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy na nim ulubiony rosół.
Ugotowanego i ostudzonego kurczaka oddzielamy od kości i skóry, kroimy drobno, będziemy potrzebować ok. 400 g czystego mięsa.
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle z szczyptą soli i cukru. W dużej misce łączymy mięso z kaszą, cebulką, dodajemy oliwki, oregano, lubczyk, pieprz, cząber, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jajka dokładnie roztrzepujemy z dodatkiem musztardy i dodajemy do kaszy z mięsem. Całość mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Do formy przekładamy przygotowaną masę, którą dociskamy by dokładnie wypełniła formę.
Tak przygotowaną babkę pieczemy 190°C ok. 35 min.
Po upieczeniu babkę odwracamy delikatnie ściągamy papier.

Sos pieczarkowy:
Pieczarki myjemy i suszymy. Jeśli nie mamy małych to kroimy na połowę lub ćwiartki.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na pieczarki na złoty kolor.
Bulion mieszamy ze śmietanką, sosem Worcester, sojowym, serem, doprawiamy pieprzem do smaku i zalewamy nim pieczarki, doprowadzamy do gotowania i gotujemy z momentu, aż sos będzie gęsty.
Rada:
Sos pieczarkowy przygotowujemy w czasie pieczenia babki.
Soli używamy dopiero na samym końcu, ponieważ przyprawy, oliwki, sosy jakie użyte zostały do przygotowania dań są same w sobie słone.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)