poniedziałek, 4 stycznia 2016

Babeczki czekoladowe z pana cottą

Babeczki bez użycia mąki i pieczenia przygotowałam, do których ani jednego jajka nie dodałam. Z gorzkiej czekolady tylko je zrobiłam, pana cottą wypełniłam. Kamyczkami i kuleczkami każdą inaczej ozdobiłam i dobrze w lodówce schłodziłam. Wyglądem do czekoladek z bombonierki są zbliżone, tylko są powiększone.


Składniki na 8 szt.:
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 200 ml mleka 3,2%,
  • 60 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta,
  • 10 g żelatyny do deserów Delecta,
  • kuleczki zbożowe w czekoladzie do dekoracji ciast Delecta Decorada.
  • kamyczki czekoladowe do dekoracji ciast Delecta Decorada.

Przygotowanie:
Przygotowujemy 8 szt. silikonowych foremek do babeczek.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Czekoladę dzielimy na kosteczki i wkładamy do suchej, metalowej miseczki. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na małym ogniu. Na garnku stawiamy miseczkę z czekoladą. Czekoladę ogrzewamy powoli do całkowitego roztopienia, należy ją wymieszać. 




Roztopioną czekoladą za pomocą sylikonowego pędzla, smarujemy wnętrze foremek. Odstawiamy do przestygnięcia w zimne miejsce na ok. 10 min. Następnie smarujemy jeszcze jedną warstwą czekolady i ponownie odstawiamy w chłodne miejsce.
W tym czasie przygotowujemy pana cottę. Mleko i śmietankę przelewamy do rondelka, dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, podgrzewamy ciągle mieszając.  Dodajemy żelatynę i nadal podgrzewamy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników, nie zagotowujemy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Kiedy masa przestygnie wypełniamy nią czekoladowe babeczki. Pozostawiamy na chwilę, żeby delikatnie zastygła (trzeba pilnować!), dekorujemy kuleczkami zbożowymi i kamyczkami czekoladowymi. Jeśli zaczniemy za wcześnie je nakładać, to nam się „zatopią”, a jeśli nam całkowicie stężeje, to się nie połączą z pana cottą.Przygotowane babeczki przekładamy do lodówki na ok. 2 godz. Następnie z każdej babeczki delikatnie odchylamy brzeg silikonowej foremki i przez jej odwrócenie zdejmujemy z czekolady.


 Smacznego :) 

Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…


6 komentarzy:

  1. Ciężko wyjąć je z tych foremek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwsze całość przygotowujemy, wówczas wypełnienie powoduje, że czekolada się nie łamie. Najpierw stopniowo odklejamy boki dookoła, a następnie wyciągnąć babeczkę przez jej odwrócenie foremki. Nie powinno być żadnych problemów. Pozdrawiam :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)