wtorek, 22 grudnia 2015

Tarta kakaowo chałwowa

Kruchy spód, kremowa góra i kropeczki czekoladowe, to zapewne połączenie wyjątkowe.
Chałwy smak tu dominuje, a kakao mu wtóruje. Kamyczki w masie się zatopiły i wzór na tarcie utworzyły. Słodkości takiej jak się spróbuje to "Niebo w gębie" się poczuje.



Składniki na formę o średnicy 30 cm:
ciasto: 
  • 200 g masła,
  • 400 g mąki,
  • 1 jajo,
  • 3 płaskie łyżki kakao,
  • 2 łyżki cukru,
masa:
  • 2 jajka
  • 250 g mascarpone,
  • 200 śmietanki 30 %,
  • 200 g chałwy waniliowo kakaowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie budyniu, 40 g
  • 40 g kamyczków czekoladowych DECORADA Delekta.


Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody, lub mąkę. Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.
Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Rada: można pierwsze schłodzić ciasto, a dopiero później wyłożyć nią formę. Podczas pieczenia ciasto  może się podnieść, ponieważ jest duża powierzchnia, wystarczy położyć na nią papier do pieczenia i wsypać równomiernie ok. 100 g ryżu, 5 min przed końcem pieczenia ściągamy papier z ryżem.

Masa:
Jajka miksujemy kilka minut na najwyższych obrotach, następnie dodajemy rozkruszoną chałwę, serek mascarpone i całość dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy budyń z proszkiem do pieczenia i miksujemy.
Masę przelewamy na ciasto i posypujemy je kamyczkami czekoladowymi.

Tarte przez  pierwsze 10 min pieczemy w temperaturze 180°C, następnie skręcamy do 160°C i pieczemy ok. 20 min. Skręcamy całkiem temp. i tarte pozostawiamy na 10 min przy uchylonych drzwiczkach.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)