poniedziałek, 28 grudnia 2015

Tarta bezowa z marmoladą

Upieczone, kruche ciasto marmoladą wysmarowałam, a ubite białka z cukrem następnie z Maczek o smaku mango lub truskawek zmieszałam. Na wierz tarty na marmoladę białka dodałam i w piekarniku ponad godzinę wypiekałam. Tarte odstawiłam do przestygnięcia by fajnie chrupała i swoim wyglądem do kosztowania zachęcała.  Kolorowe maczki nie tylko wygląd bezy zmieniły, ale i ciekawy smak dołożyły. 

Ja dwie takie same tarty przygotowałam tylko innych smaczków do nich dodałam i dzięki temu delikatnie 

w wyglądzie się różniły to jeszcze smak bezy zmieniły. 
Która lepsza, nie wiem i nie wybiorę, ale wiem, że z owocowymi maczkami wolę, bo bez nich pierwsze taką tarte przygotowywałam i dlatego do następnych już maczki dodawałam.


Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 30 cm:
ciasto:
  • 250 g maki pszennej,
  • 100 g schłodzonego masła,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru brązowego,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie 1 łyżka wody,
ponadto:
  • 500 gram marmolady twardej np. wieloowocowej,
  • 3 białka,
  • 150 g cukru pudru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 40 g Delecta Decorada Maczek smak mango lub smak truskawkowy.

Przygotowanie:
Ciasto:
Z wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Następnie rozwałkowujemy, wyklejamy ciastem formę na tarte, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200°C ok. 20 min.

Piekarnik skręcamy do 160°C.
Na lekko przestudzone ciasto nakładamy marmoladę i ją rozprowadzamy po całej powierzchni.
Białka ubijamy na sztywno, powoli dodając cukier puder. Na sam koniec oprószamy mąką, dodajemy 30 g  Maczek smak mango lub smak truskawkowy i mieszamy. Przelewamy ją na wierzch marmolady i wkładamy do piekarnika. Pierwsze 10 min pieczemy w 160°C, następnie skręcamy temp. do 130°C i tak pieczemy przez 
ok. 1 godz. Po upieczeniu wierzch posypujemy pozostałymi Maczkami Decorada.



 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)