środa, 2 grudnia 2015

Rolada z polędwiczki nadziana serkiem zielonym

Z polędwiczki wieprzowej chciałam przygotować coś nietypowego, a zarazem bardzo łatwego. Zabrałam się do polędwiczki rozcinania i tu tylko była trudność tego zadania, żeby płaska się stała i jak największą powierzchnię miała. Farszem ją wysmarowałam, roladę z niej uformowałam, potem tylko pieczenie, krojenie i jedzenie :) Można ją z chlebem podawać lub po podgrzaniu jako dodatek do obiadu podawać. 


Składniki:

  • 1 szt. polędwiczki wieprzowej (ok. 400 g)
  • 4 łyżki zielonych oliwek,
  • 2 łyżki kapary,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • kilka listków świeżego oregano, 
  • 100 g sera  sałatkowo – kanapkowego tłustego,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • olej rzepakowy do wysmarowania foli.
Przygotowanie:
Polędwiczkę myjemy, suszymy  nacinamy wzdłuż tak, aby uzyskać  jak najbardziej płaską powierzchnię. Polędwiczkę przykrywamy folią do żywności i za pomocą tłuczka rozbijamy ją jak najcieniej.
Nadzienie:
Za pomocą blendera miksujemy oliwki z kaparami, dodajemy szczypiorek, posiekane listki oregano, pieprz, ser i całość dokładnie mieszamy.

Polędwiczkę posypujemy pieprzem, całą powierzchnię smarujemy nadzieniem, ponownie posypujemy pieprzem i zwijamy jak roladę.
Folię aluminiową do pieczenia smarujemy olejem i zawijamy nią polędwiczkę. Końcówki foli skręcamy jak cukierek.
Polędwiczkę pieczemy ok. 35 min w 180°C. i pozostawiamy do przestygnięcia.
Polędwiczkę kroimy na plasterki.
Najlepiej będzie smakować z chlebem własnego wypieku .

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)