poniedziałek, 28 grudnia 2015

Placek toskański

 Placek toskański jest wyjątkowy, mocno bakaliowy. Migdały, orzechy, rodzynki, daktyle, skórki owocowe z przyprawami w cukrze zostały zmieszane i sokiem z pomarańczy podlane, z mąką zgniecione, na formę wyłożone, pieczone w piekarniku i schowane na tydzień w szczelnym pojemniku. Im dłużej na niego się oczekuje tym lepiej smakuje. Nawet po dwóch miesiącach leżakowania jest smaczny do zjadania.
 Pytanie tylko czy jesteście w stanie go tak długo utrzymać w pojemniku, nie podjadając tego smakołyku? 



Składniki na okrągłą formę ok. 24 cm:
  • 300 g całych migdałów,
  • 75 g suszonych daktyli,
  • 100 g orzechów ziemnych w karmelu,
  • 100 g skórek owocowych,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g skórek cedru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem,
  • ¼ łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 duża pomarańcza,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 300 g białego cukru.

Przygotowanie:

Migdały należy sparzyć, następnie obieramy i suszymy. Prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w kostkę.
Migdały mieszamy z rodzynkami, skórkami owocowymi i cedru, orzechami ziemnymi i pokrojonymi w kostkę daktylami. Cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem mieszamy z cynamonem, gałką muszkatołową i cynamonem. Dodajemy do bakalii i mieszamy.

Pomarańczę należy sparzyć, następnie suszymy, trzemy na tarce skórkę, a sok wyciskamy.

W garnku o szerokim dnie podgrzewamy cukier na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia, dodajemy skórkę z pomarańczy i mieszamy łyżką drewniana tak długo, aż masa cukrowa nabierze jasno brązowego koloru. Garnek ściągamy z ognia, dodajemy bakalie z przyprawami, wlewamy sok z pomarańczy i całość mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę mieszamy za pomocą łyżki. Formułujemy kulę i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, starannie wylepiamy dno i ścianki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 150°C i pieczemy ok. 30 min. Placek tuż po upieczeniu wyjmujemy z formy, usuwamy papier i pozostawiamy do przestygnięcia.
Placek powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku min. 1 tydzień.




Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)