poniedziałek, 21 grudnia 2015

Kruche ciasteczka kakaowe

Ciasto szybko się przygotowuje, dłużej zaś w lodówce przechowuje, żeby lepiej się wałkowało i po upieczeniu na kruchości zyskało.
Może nie są idealnie polukrowane, może perełki nie najlepiej poukładane, ale jeśli czas nas goni z pracami przed świętami, to trzeba sobie tak wszystko zaplanować, żeby później nie żałować, że mogliśmy więcej, ale się nie dało, bo czasu było za mało.
Kiedy się za te ciasteczka zabrałam to tak właśnie pomyślałam, szybko, taśmowo je polukruję i w święta rodzinę obdaruję.  A jeśli dzieci Wam pomagają, to niech frajdę z robienia baniek z perełek mają. Wspólne  ciastek ozdabianie, na pewno przełoży się w ich chrupanie.


Składniki: na ok. 65 szt.
  • 125 g margaryny,
  • 180 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 300 g mąki,
  • 1 kopiasta łyżka kakao,
  • 1/2 łyżeczka sody,
ponadto:
  • mąka do podsypania,
  • białka,
  • cukier puder,
  • sok z cytryny,
  • perełki dekoracyjne.

Przygotowanie:
Ciastka:
Suche składniki: mąkę mieszamy z sodą i kakao.
W rondelku rozpuszczamy margarynę, przelewamy do dużej miski, dodajemy cukier puder i miksujemy. Następnie dodajemy jajko i nadal miksujemy, powoli dodajemy połowę suchych składników i miksujemy na najwyższych obrotach. Pozostałą część mąki dodajemy i wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka plastyczna masa. Z ciasta formułujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.
Ciasto porcjami rozwałkowujemy na  grubość ok. 3-4 mm, wycinamy wzory np. choinki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w 180°C ok. 8 min.  

Ważne!
Żeby ciasto podczas wałkowania nie przyklejało się do wałka, najlepiej podsypać je mąką i ułożyć między folię spożywczą. Należy wałkować przez folię, ciasto będzie cienki i gładkie.
Ciasteczka tuż po wyciągnięciu z piekarnika są miękkie, należy poczekać 2 min, szybko stwardnieją łatwo je będzie przełożyć.

Lukier:
Proporcje  ok. 80 - 100 g cukru na jedno białko.
Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder i dla uzyskania odpowiedniej konsystencji dodajemy sok z cytryny.

Jak najszybciej udekorować 65 choineczek:
Lukier przekładamy do szprycy i pierwsze robimy kropeczki na kilkunastu ciasteczkach. 

Następnie do każdej kropeczki wkładamy po dużej perełce dekoracyjnej.

Malutkie perełki przesypujemy do pudełeczka lub głębokiego talerza, o dnie większym niż ciastko.
Nakładamy kropeczki i przez odwrócenie ciastka maczamy w drobniutkich perełkach, ważne żeby sprawdzić czy lukier nie jest za rzadki.

Kiedy wszystkie kropeczki będą gotowe, robimy lukrem krawędzie choinki. Pozostawiamy do przeschnięcia i gotowe. Ciasteczka przechowujemy w szczelnych pojemnikach.
 Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)