środa, 30 grudnia 2015

Krakersy - krakersiki

Krakersy z pastą z suszonych pomidorów przygotowałam, dzięki  temu ciekawy smak i kolor uzyskałam. Siemię lniane złote dodało chrupkości, a chili ostrości. Napiszę krótko – moje krakersiki dobrze smakowały , super chrupały i szybko poznikały.





Składniki: na 3 duże blachy od piekarnika
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 100 ml wody,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 100 g mąki żytniej,
  • 100 g (3 łyżki) pasty z suszonych pomidorów z serem corregio,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 200 g maki pszennej,
  • 50 g siemienia lnianego złotego,
  • świeżo mielona papryka chili do smaku.




Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy ni nich mąkę żytnią, sól,  chili, pastę z pomidorów, olej i całość miksujemy. Następnie dodajemy siemię lniane, mąkę pszenną i wyrabiamy gładkie ciasto (jak na pierogi). W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody.

Ciasto, od razu wałkujemy jak najcieniej i wycinamy małe kwadraciki, za pomocą foremki, nożyka do ciasta  lub pizzy. 

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.

Pieczemy w 225°C ok. 8 – 10 min.
Pozostawiamy do przestygnięcia.

Rada: czas pieczenia uzależniony jest od grubości ciasta, a im cieńsze tym smaczniejsze.
Pastę pomidorową można zastąpić pomidorami suszonymi w oleju, ale trzeba je zmiksować za pomocą blendera i dodać 5 g startego sera żółtego.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania i spostrzeżeń dodawania :)